Chvalozpěv? Na Syoss?

Určitě jste slyšeli nebo viděli reklamu na Syoss šampón a kondicionér bez silikonů. Dělají kolem toho moc velký haló, ale zaslouží si to tyto výrobky vůbec?

Z řady Silicon free jsem si pořídila pouze kondicionér. Není to nejlevnější a co s tím pak :\

K čemu jsou vlastně dobré silikony ve vlasové péči?

Silikony vlas obalují a uzavírají. Tento obal při krátkodobém či občasném používání chrání vlas proti třepení, horku a mechanickému poškození a UV záření. Jelikož je obal částečně nepropustný pro vodu, zabraňuje také ztrátě přirozené vlhkosti vlasu - ale i naopak, silikonový obal omezuje přístup vody do vlasu, což může u některých vlasů vést k vysoušení (má to ovšem i pozitivní účinek, např. zamezuje krepatění ve vlhkém počasí). Při dlouhodobém může vést ke ztrátě ohebnosti čímž zvyšuje lámavost, způsobí velký tlak na kořínek a může poškozovat vlasové šupinky. Obalený vlas také špatně přijímá látky z šamponů, kůr, masek či olejů. Proto se mají silikonové přípravky používat až po nanesení masky (není-li už tato se silikony). Někteří zde také nedoporučují vlasy obalené silikony vystavovat vysokým teplotám, tedy kulmovat, fénovat a žehlit. 
Silikony by tedy neměly přijít do styku s pokožkou, proto je lépe používat bezsilikonové šampony. Naopak v kondicionérech a maskách mohou být silikony užitečné. Vhodné je také střídání přípravků s a bez silikonů.
 Na jednu stranu jsou tedy silikony dobré, na druhou zase ne. U mě asi výrobky bez silikonů nenajdou místo. Kondicionér Repair & Fullness mi vlasy rozhodně neudělá tak jemné a hebké jako kondicionér se silikony (resp. klasický černý Syoss). Po použití Silicon Free kondicionéru nejsou vlasy tak poddajné jako po klasickém. K rozčesání tudíž používám po koupeli ještě Elséve Full repair (ten sprej) aby mi to šlo vůbec rozčesat.

Za mě tedy Syoss Silicone free rozhodně nebrat - kondicionér. Šampon jsem nezkoušela tak nevím.

6 komentářů:

  1. Já musím říct, že šampony bez silikonů mi moc nevyhovují :( mám po nich suché a drsné vlasy, vůbec ne jemné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě po kondicionéru taky. Vůbec nešly rozčesat :\\\

      Vymazat
    2. přesně, to je pak hrůza. Špatně se češou a jsou takový drsný..

      Vymazat
    3. Proto používám po koupeli ještě takový ty sprejíčky na konečky atd. to je dobrá věc ;)

      Vymazat
  2. Ale čo ak si chcem farbiť vlasy prírodnými farbami, ako henna - vyslovene pri nich upozorňujú, že po použití silikonových prípravkov farba nechytá... Mám po rokoch chemického farbenia úplne zničené a vypadané vlasy..s čo ba ste v tomto prípade piradili?

    OdpovědětVymazat
  3. Ale čo ak si chcem farbiť vlasy prírodnými farbami, ako henna - vyslovene pri nich upozorňujú, že po použití silikonových prípravkov farba nechytá... Mám po rokoch chemického farbenia úplne zničené a vypadané vlasy..s čo ba ste v tomto prípade piradili?

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře čtu ráda a pokud to není zbytečné, tak samozřejmě odpovím ;)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS