MODERNÍ TECHNIKA JAKO DESIGNOVÝ PRVEK

Možná máte doma vše krásně zorganizované, nikde vám nic nepřekáží a jste spokojení. Nemáte problém při uklízení, do ničeho se nemotáte, neutíráte zbytečně moc prachu ... proč? Protože máte určitě vše krásně poschovávané. Nikde žádné zbytečnosti, předměty na které se snadno nachytá prach.

Že máte doma zbytečnosti ? Motáte se do kabelů ? No to já také. Pan Will Taylor - designér, by z nás měl asi hlavu v pejru :D A proto ho společnost Logitech oslovila, aby navrhl jak může informační technika snadno splynout s každodenním životem každého z nás. 

Představím vám tři hlavní tipy, jak mít doma počítače a různé vychytávky bez toho, aniž by jste narušili styl vašeho bydlení.

1. KOMBINUJTE BARVY

Souběžně s tím, jak se technologie stávají stále větší součástí našich životů, jsou nabízeny i v širší škále barevných provedení. Díky tomu máte stále větší možnost, jak své přístroje barevně sladit s designem vašeho pokoje. 



Jedním přístupem může být skloubení barevnosti interiéru a technologických zařízení. Vyberte barvy přístrojů tak, aby byla ve stejném nebo podobném barevném odstínu, jako je barevné ladění místnosti. Nebo to můžete udělat opačně – použijete zařízení v určitých barvách jako východisko určující barevný akcent pro váš prostor. 

Prostě si vyberte přístroje v určitých barvách, jež budou ladit či kontrastovat s barevným schématem okolí, a sledujte, jak prostor vstřebá jejich stylový přínos.

2. VYBERTE VHODNÉ MÍSTO

Uvážíme-li, do jaké míry technologie prostupují náš každodenní život, je ironií, že na ně při úvahách o zařízení interiéru pomyslíme až v poslední řadě. Pokud již televizor máte, nebo se rozhodujete, že si pořídíte nový, když se stěhujete do nového bytu, není od věci promyslet předem, kde bude v pokoji umístěn a jak bude ladit s okolním stylem výzdoby.



Když budete chytře plánovat dopředu, může se televizor stát zajímavým stylotvorným prvkem v prostoru pokoje a nebudete jej již muset skrývat za zavřenými dveřmi. Pokud například máte černý televizor, vyberte si stěnu, na kterou jej pověsíte, a následně zkuste na stěnu dát tmavou tapetu nebo nátěr. A naopak – je-li váš televizor bílý, mohli byste zvolit stylové černobílé schéma a pověsit bílou televizi na černou zeď a vytvořit tak silný kontrast.


Když navíc kolem televizoru pověsíte černobílé fotografie v bílých rámečcích, pomůžete jej tak nenápadně včlenit do své nástěnné galerie. Jednak tím zabráníte tomu, aby televize pokoji neúměrně dominovala, a jednak ušetříte cenné místo, které by jinak zabíral její stojan.


3. KABELY SKRYJTE DO KRABICE

Tablety, klávesnice, dálkové ovladače, telefony – nedáme-li si trochu pozor, mohou se nám v obývacím pokoji rychle zabydlet nejrůznější věci, které denně potřebujeme, protože stále více používáme integrované technologie, což znamená, že k používání jednoho přístroje potřebujeme další zařízení: například klávesnici pro ovládání „chytré televize“, která umožňuje a současně vyžaduje větší interaktivitu. Nabízí se chytré řešení a to udržet změť kabelů někde stranou tak, že si zařídíte na vhodném místě odkládací místo pro všechny přístroje. 



Vytvořte si „dokovací stanici“, kde budete mít nenápadně skryté kabely nabíječek a jiné připojovací kabely, a nebudete již muset stále otevírat a zavírat skříňku, kde jindy dálkové ovladače nebo klávesnice skrýváte – což nikoho bezpochyby nebude bavit dlouho.



V moderním, současně zařízeném prostoru můžete zvážit štíhlý, bíle nebo mramorově lakovaný box nebo je-li váš interiér ve více přírodním stylu, zkuste krabici s jutovým víkem. Stačí všechny kabely protáhnout horem nebo pro ně provrtat otvor a pak dát vaše přístroje nahoru. Stylově tak vymezíte svým přístrojům místo v prostoru a současně neomezíte veškeré praktické výhody, které vám přinášejí.


Jedno je jisté – klíčem k úspěšnému propojení technologií s designem vašeho domova je vnímat technologické přístroje jako svéprávný prvek vstupující do celkového dekoračního schématu. Je přínosné změnit přístup k návrhu pojetí designu prostředí od samého počátku tak, abyste uvážili roli a umístění jednotlivých zařízení v rámci celkového konceptu, a zjistíte, že pak mnohem snadněji dosáhnete harmonického spojení technologií a ostatních prvků v prostoru. Věnujete-li nějaký čas promýšlení těchto stylových řešení, zjednoduší se vám i způsoby, jak přístroje používáte a ukládáte, což bude ve výsledku příjemné a současně váš interiér bude působit stylověji.


Při psaní tohoto článku zatím sedím v pokoji, kde se rozhodně nelze chlubit nějakou organizací kabelů, či celkovém zakomponování techniky do místnosti tak, aby to nerušilo. 

Není to tím že by to nešlo, ale je to zbytečné. Těším se až se budeme stěhovat do svého vlastního bydlení a já si tam udělám co chci a jak chci. Pár věcí už máme jistých, že se provedou tak a ne jinak. Internet doma ? Bezdrátově po celém domě. Co se týče počítačů, tam si ještě nejsme jisti jak to provedeme. Víme jistě, že oba potřebujeme stolní počítač - každý svůj, ale jak to začlenit do obývacího pokoje? To ještě nevíme. Co je jisté je to, že nechceme být odstrčeni v pracovně ... =)

Zde vám ukážu, jak máme svoje pracovní místa doma uspořádané. Já toho mám na stole fůru a Jiří zas vůbec nic. Naprosté protiklady :D


Pro mě je důležité mít vše při ruce. Ano, jsem docela obestavěná, ale mě to takto vyhovuje =)
(monitor mám černý, širokoúhlý ale zrovna je v reklamaci)


Jirka nemá rád, když má kolem sebe předměty.
Nedávno dokonce dal i monitor na zeď aby měl na stole místo =)





Žádné komentáře:

Okomentovat

Vaše komentáře čtu ráda a pokud to není zbytečné, tak samozřejmě odpovím ;)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS